Duiken op de Galápagos
Blijf op de hoogte en volg Nathalie
09 Mei 2013 | Ecuador, Puerto Ayora
Puerto Ayora, Galápagos (zeeniveau), Ecuador - Wolken in de ochtend; blauw in middag, 32 graden
Buenos dias!
Nerveus voor een duik..., dat is best lang geleden dat ik daar voor het laatst last van had. Maar vanochtend was ik nerveus. We gaan duiken op de Galápagos eilanden! Als er één plek op de wereld is, die bij alle duikers (en niet-duikers) tot de verbeelding spreekt, dan is dat de Galápagos. Volgens de verhalen gaan we gigantisch veel vis zien, verschillende soorten haaien, joekels van roggen, zeeschildpadden, zeeleeuwen en alles in grote getale. Misschien zelfs een paar dolfijnen of een walvis... wie weet! Alle duiken zijn stromingsduiken en dat alles maakt dat ik nerveus ben.
We zitten klaar op de rand van de boot, om achterover in het water te rollen, wanneer ik rechts van me een vin van een haai boven het water uit zie komen en weer zie verdwijnen. Ze heten ons welkom. Ik moet mezelf even streng toespreken: deze haaien eten echt alleen maar kleine visjes en geen Nathalies. Ik laat me achterover vallen en vanaf dat moment ben ik alle nervositeit kwijt. Ik voel me als een vis in het water ;-). Op vijf meter diepte verwacht de gids dat we hem laten zien dat we onze ademautomaat kunnen terugvinden en ons masker kunnen leegblazen (mocht dat onverhoopt nodig zijn) en daarna beginnen we aan onze eerste duik van vandaag. Helaas is het zicht met ongeveer 7 meter 'wat slecht', maar de vis is overal. Op het rif, wat veelal bestaat uit vulkanisch gesteente, is het vol met tropische vissoorten. Een school roggen vliegt over ons heen. Het duurt eventjes voordat we de eerste haai zien liggen slapen in het zand. We naderen hem te dichtbij, dus wordt hij wakker en zwemt weg. Tijdens onze tweede duik zien we ze overal. Ik heb er zeker dertig geteld, soms wel met vijf of meer, dicht tegen elkaar aanliggend - slapend - onder een stuk uitstekende rots. Wauw!! Duiken hier is geweldig en morgen mogen we weer! En overmorgen! En de dag na overmorgen! Life is beautiful!
Gisteren zijn we - na een vlucht van anderhalf uur - aangekomen op de Galápagos eilanden. Deze eilandgroep ligt op de evenaar, 1.000 km voor de kust van Ecuador. We hebben een hotel in het stadje Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz. Puerto Ayora heeft 18.000 inwoners en is één van de drie plaatsen op de Galápagos. Tijdens de korte wandeling gisteren van het hotel naar de duikschool zagen we al twee zeeleeuwen en vele iguana's, vuurrode krabben en pelikanen. Je hoeft hier niet te zoeken. De beesten zijn niet schuw, dus je struikelt bijna letterlijk over de beesten.
Dat we inmiddels Peru verlaten hebben en in Ecuador aangekomen zijn, had je waarschijnlijk al begrepen. Wederom hadden we in de buurt van de grensovergang last van wegblokkades, waardoor we langer in Máncora, Peru gebleven zijn dan dat we gepland hadden. Twee keer hebben we geprobeerd om langs de blokkade te komen, maar konden we onverricht terzake weer terug naar ons hotel. De derde dag hadden we geluk en hebben we de grens met Ecuador kunnen passeren. Via een mooie weg zijn we van de kust weer de bergen in gereden naar de koloniale stad Cuenca (2.530m). Hier hebben we een dag genoten in een spa-resort, met thermale baden, een turks stoombad en modderpoelen. Helemaal zen en met een zacht huidje zijn we in de bus gestapt naar Guayaquil (zeeniveau), alwaar ons vliegtuig klaar stond om ons naar de Galápagos eilanden te brengen. Hier zijn we nu en hier willen we nooit meer weg.
Hasta la proxima!
Nathalie.
*************
...and dance like no-one is watching...
Buenos dias!
Hasta la proxima!
Nathalie.
*************
...and dance like no-one is watching...
09 Mei 2013 - 07:00
Peter:
Te gek hoor! Een duikersdroom. Veel plezier! -
09 Mei 2013 - 10:39
Francine:
Nathalie, ik hoop dat die haaien te vertrouwen zijn. Natuurlijk een unieke ervaring. -
09 Mei 2013 - 12:28
Henk Rijken:
Foto's dan als het zo mooi is!!! :-) -
09 Mei 2013 - 13:44
Liliane:
Nou dat hoop ik dus niet en je planten ook niet die willen jullie gewoon terug op 1 juli
09 Mei 2013 - 17:26
Mandy:
Dus de volgende eetclub is bij jullie begrijp ik?
Zo'n vakantie adres is niet vervelend en dan wil ik zelfs nog wel een tweede poging wagen om dat duiken ook leuk te gaan vinden ;-)!
Geniet en maak wat onderwater foto's zodat ook wij ervan mee kunnen genieten!!! -
09 Mei 2013 - 21:04
Gerjanneke:
Klinkt super... De Beldert met maximaal 1 meter zicht is ook best leuk. Ruilen?? -
10 Mei 2013 - 12:53
Greet:
Geweldig zeg, ben heeeel jaloers :-)
Maar ik gun het jullie van harte.